Paľo Habera: Ide predovšetkým o muziku
Ženský magazín 7/2000
Reklama na ticho, Malá nočná búrka, Prievan v peňaženke, Severanka, Čo s tým, S tebou bez teba, Nebo, poď k nám - spomínate? To všetko boli nestarnúce hitovky zo šiestich albumov skupiny TEAM, ktoré nielenže si podmanili srdcia i sluch hudobných fanúšikov v deväťdesiatych rokoch, ale príjemne rezonujú aj dnes - na prahu nového tisícročia. Napriek tomu, že od posledného spoločného albumu skupiny TEAM až do chvíle, keď sa opäť stretol základ starej partie, uplynulo už sedem rokov a takmer všetci členovia starého TEAMU vydali sólové projekty, ich cesty sa opäť stretli a na svete je nový, v poradí už siedmy spoločný album s názvom 7edem. Nový album s pilotným singlom Krátke lásky, ktorý vznikol po sedemročnej prestávke, je dielom pôvodnej zostavy TEAMU, čiže Dušana Antalíka, Milana Dočekala, Ivana Váleka a Pavla Haberu a nových členov Juraja Tatára a Emila Frátrika. Nesporne výraznou a populárnou osobnosťou TEAMU je spevák Paľo Habera, ktorému sa dvakrát za sebou podarilo získať Zlatého slávika, a to i napriek tomu, že posledné dva roky vystupoval iba zriedka a za spomínané obdobie neprišiel so žiadnym novým hitom. Dnes je však na svete nový album a my prinášame rozhovor s Paľom Haberom, ktorý nám o sebe všeličo prezradil...

Čo vlastne rozhodlo o tom, že ste pred siedmimi rokmi odišli z Teamu?
 - Pravým dôvodom môjho odchodu a sedemročnej pauzy bola únava v pravom zmysle slova. Ako skupina sme dosiahli to, čo sme chceli. Mali sme veľké ciele, no možno povedať, že to, čo sme chceli povedať, už sme povedali. Odohrali sme množstvo koncertov, ale po čase to začalo byť veľmi únavné. Nerozišli sme sa však navždy - ako si niektorí mysleli. Každý z nás mal v hlave určité plány, ktoré chcel realizovať.

Čomu všetkému ste sa stihli venovať počas dlhých siedmich rokov odlúčenia od Teamu? Neľutovali ste niekedy, že ste sa rozhodli pre sólovú dráhu?
 - Skladal som pesničky a pripravoval som sa na to, aby sa podarilo nahrať dobrú platňu. Dokonca som sa dočítal, že som sedem rokov nič nerobil. Nikdy som však neľutoval, že som sa vtedy rozhodol pre sólovú dráhu. Vtedy som to tak cítil a aj ostatní muzikanti z Teamu mali v hlave vlastné sólové projekty, Nikto z nás teda nevidel dôvod nevyskúšať niečo iné a vydať sa na sólové dráhy.

Aký máte názor na súčasnú populárnu slovenskú hudbu a na vyhlásenie istého člena mladej hudobnej formácie na slovenskom Slávikovi, že "starí by mali uvolniť miesto mladým"?
 - Myslím si, že slovenská populárna hudba ide stále dopredu, o čom svedčí aj množstvo nových kapiel a interpretov. A čo povedať k spomínanému vyhláseniu? Neviem, snáď len toľko, že každý má svoj názor, a vôbec si nemyslím, že ľudia odlišujú staré a mladé kapely. Ide predovšetkým o muziku, ktorú robia. My ju robíme najlepšie ako vieme a najdôležitejšie je, že sa páči ľuďom aj nám.

Uvažovali ste niekedy o tom, čomu by ste sa venovali, keby ste neboli spevákom?
 - Už keď som mal tri roky, začal som si pospevovať, a možno povedať, že môj detský sen stať sa spevákom sa mi splnil. A čomu by som sa venoval, keby som ním nebol? Ťažko povedať, lebo nikdy som nad tým nerozmýšľal. Vyštudoval som ekonómiu, takže nemám strach, že by som sa v živote neuplatnil - buď v bankovom sektore alebo v nejakej súkromnej firme.

Pilotný singel nového albumu skupiny Team nesie názov Krátke lásky. Odbočme teda na chvíľu k téme láska. Naše čitateľky určite bude zaujímať, ako ste sa zoznámili so svojou manželkou a či to bola láska na prvý podhľad...
 - S manželkou som sa zoznámil ešte počas štúdia na vysokej škole, v časoch, keď ešte Team neexistoval. Naďa ma zaujala najprv svojou vonkajšou krásou - možno povedať, že na prvý pohľad - ale čím som ju dlhšie spoznával, zistil som, že nie je výnimočná iba krásou, ale predovšetkým svojou inteligenciou a prirodzenosťou.

Aké hudobné novinky pripravujete s Teamom do ďalšieho obdobia?
- Album 7edem je ešte čerstvý, tak by som nerád hovoril o budúcnosti. Môžem prezradiť len toľko, že nedávno sme nakrútili k pilotnému singlu Krátke lásky videoklip, ktorý by sa každú chvíľu mal objaviť v televíznych programoch. Ako každá kapela, aj my uvažujeme ísť v septembri na koncertné turné nielen po Slovensku, ale aj do Čiech, no aktuálne to bude až vtedy, keď sa nájdu sponzori, ktorí sú aj v týchto ťažkých dobách ochotní podporiť slovenskú muziku.

Ako vníma vašu popularitu vaša dcéra - nie je jej niekedy pozornosť okolia na ťarchu?
 - Moja dcéra má šestnásť rokov a má úplne iné problémy. Tak ako väčšina detí aj ona vyrastala v normálnej rodine, takže ma nebrala ako speváka Paľa Haberu, ale ako otca.

Čo pre vás znamená relax -máte naň vôbec čas?
 - Priznám sa, že momentálne ani nemám veľa času na relax. Väčšinou som zavretý v štúdiu a skladám pesničky, alebo mám nejakú akciu. Ale ak predsa len mám voľný čas, rád si idem zahrať s kamarátmi hokej alebo volejbal. A rád relaxujem aj pri prechádzkach s mojím psom.

Nazdávate sa, že aj vaša dcéra má hudobné nadanie?
 - Zatiaľ sa to neprejavilo, ale nikdy by som dieťaťu neprikazoval, aby bolo niečím, čím nechce byť. Rešpektujem jej rozhodnutie. Moja dcéra by chcela ísť študovať právo a ja jej budem držať palce, aby robila to, čo ju baví.

Ak by to bolo možné, chceli by ste niečo vo svojej minulosti alebo budúcnosti zmeniť?
 - Ťažko povedať. Každý z nás má pripravenú určitú životnú cestu, ktorou musí prejsť. Neviem, čo ma čaká v budúcnosti, a to, čo bolo v minulosti, sa nedá vrátiť späť. Život je ako sínusoida - raz ste dole a potom zasa hore. Tak to asi má byť.

Počas uplynulých rokov ste si vyskúšali aj úlohu herca - páčilo sa vám to? Ako si spomínate na spoluprácu s Luckou Bílou a Evou Vejmělkovou vo filme Dušana Rapoša Fontána pre Zuzanu?
 - Bolo to príjemné obdobie - všetci boli milí a všetci sme sa pri nakrúcaní dobre bavili. Mám na to iba tie najlepšie spomienky, pretože so všetkými hercami sa mi výborne spolupracovalo. Boli sme naozaj dobrá partia. Najviac si pamätám Ibiho Maigu. Je totiž ako terč - každý si chce naňho vystreliť.

Je čas dovolenie - chystáte sa niekam vycestovať?
 - Teraz nie, pretože som veľmi pracovne vyťažený. Ale v júni som bol štyri dni v Lisabone a musím povedať, že je to veľmi pekné mesto.

Ani populárne osobnosti sa nevyhnú určitým prácam v domácnosti. Ktoré z nich sú vám najmenej sympatické?
 - Zásadne nevarím. Ostatné mi nerobí problémy - veď mi ruky neodpadnú.

Medzi čitateľkami Ženského magazínu máte veľa úprimných obdivovateliek. Chceli by ste im niečo odkázať?
 - Som na baby. (smiech)

Za rozhovor ďakuje Jana Vančová