Pavol Habera: My radosť z albumu máme a čakáme či ju budú mať aj ostatní
Práca 29.5.2000
,,Staronový" Team. O Pavlovi Haberovi je známe, že odjakživa mal blízko k športu. V rodnom Brezne bol aktívnym volejbalistom, teraz sa rekreačne venuje predovšetkým futbalu (je členom Amfory, s ktorou už pochodil kus sveta), hokeju a tenisu. Aj tentoraz sme sa stretli v tenisovom areáli bratislavskej Lokomotívy, no na svoj obľúbený šport nemal v poslednom čase veľa času. Venoval sa totiž skupine Team, ktorá dala dohromady svoj niekdajší úspešný základ (Antalík, Dočekal, Habera, Válek) a po siedmich rokoch od albumu Team 5 nahrala nové cédečko.

ROCKOVÁ MUZIKA
Posledný koncert ,,starého" Teamu bol na konci roku 1994 a ako mi povedal gitarista, skladateľ a ,,duša" tejto kapely Dušan Antalík, tak muzikanti si chceli dať na chvíľu prestávku a začali sa venovať aj svojim sólovým projektom. Pavol Habera ich robil už od roku 1991, keď vyšiel jeho prvý album s takými skladbami ako Je to vo hviezdach (hosťami boli napr. Petr Janda i David Koller) či Láska necestuj tým vlakom. Po tomto cédečku s názvom Pavol Habera nasledovali ďalšie (Habera 2, Zhasni a svieť, Neviem sa lúčiť, Svet lásku má, Habera i Vianočné koncerty s Petrom Dvorským)... ,,V závere našej prvej spoločnej etapy s Teamom som hral vo filme Fontána pre Zuzanu 2, pripravili sme piaty album kapely, dohodli sme ešte nejaké koncerty a aj po poslednom z nich som si myslel, že Team sa ešte dá dohromady," rozhovoril sa Pavol Habera. ,,Akurát mi chalani oznámili, že to chcú skúsiť s novým spevákom. Vytušil som, že chcú takého, ktorý bude ,,oddaný" len tejto kapele a nebude mať žiadne ,,bočáky"... Potom som sa už nezamýšľal nad tým, či ,,starý" Team sa dá znovu dohromady. Nechával som tomu voľný priebeh a vravel som si - čo sa má stať, sa stane." Podnet na znovuzrodenie Teamu dal Milan Dočekal. Keď sa vám spolu s Dušanom Antalíkom ozvali, tak ste váhali, alebo ste sa rozhodli hneď? ,,Myslím si, že dohoda nebola vôbec ťažká. Zo začiatku sme si, pochopiteľne, rozobrali niektoré detaily a ja som Dušanovi povedal, že bola škoda nahrávky šiesteho albumu Teamu s novým spevákom. Mohli to snáď urobiť pod iným menom, lebo takto to nepomohlo ďalším projektom a značke Team. Nakoniec sme sa dohodli a výsledok našej práce je teraz na svete. Niektorí hovoria, že je to krok späť, ale ja si to nemyslím. Podľa mňa je to normálna rocková muzika a keď to fungovalo vtedy, prečo by sme dobrú hudbu nemohli robiť aj teraz? O to viac, keď sme skúsenejší..." Tento nový projekt ste pripravovali netradične dlho - až dva roky... ,,Keďže sme chceli po dlhšom čase ,,vypustiť" cédečko, tak sme ho v žiadnom prípade nehodlali odfláknuť. Starostlivo sme vyberali skladby, zaradili sme tie, ktoré sa nám nezunovali a myslím si, že to nie je album, ktorý si vypočujete a máte ho dosť. Skôr je to projekt, ktorý ,,zaberá" na štvrtý-piaty raz a vtedy sa začnú pesničky páčiť. Je to ,,normálna" a pritom ,,dospelá" muzika, a preto sme si na nej dali toľko záležať."

CHUŤ NA PESNIČKY
Na CD ste sa autorsky podieľali viacerí a z vášho ,,pera" je popri ďalších skladbách aj súčasný úspešný singel Krátke lásky (sú tie najdlhšie). Kedy ste pripravovali tieto pesničky? ,,Najskôr som potreboval dlhšie neurobiť žiadnu skladbu a pol roka som vôbec nesiahol na gitaru. Potom som mal veľkú chuť na skladanie pesničiek, a tú mám stále. Už sa teším na ďalšie cédečka... Tieto moje skladby na albume sú všetky úplne nové. V ,,šuplíku" mám síce aj iné pesničky, len si to musím raz všetko poriadne zoradiť a preriediť. Pokiaľ ide o náš nový album, tak by som len chcel, aby bol tvrdší, taký ako bol predtým Team. Takto sa však už dnes nehrá, teraz je to buď underground, čo Team nikdy nerobil a asi by to ani nevedel, alebo je to ,,stingovsko -melodické". A to si myslím, že v niektorých veciach je." Značným prínosom boli aj dvaja hosťujúci hudobníci Juraj Tatár a Emil Frátrik... ,,Máte pravdu. Ďuro je veľká postava našej hudobnej scény, je to excelentný hráč, ktorý sa vie podriadiť záujmu pesničky. Nepredvádza sa, ale pracuje v prospech tej - ktorej skladby. Presne vycíti, čo tam treba a nerobí pri tom žiadne exhibície. A Emil je zasa veľmi presný a technický bubeník."

STMEĽUJÚCI PRVOK
Na albume spolupracoval aj Július Kinček, ktorý sa ,,motá" okolo Teamu od jeho krokov v druhej polovici osemdesiatych rokov. Teraz bol spoluproducentom CD i spoluautorom dvoch skladieb (Pár minút pre šťastie a V hlave mám)... ,,Julo je stmeľujúci prvok, ktorý dáva Team dohromady, keď o niečo ide. Nielen ako človek, ktorý sa vyzná v muzike, ale aj ľudsky. Vie presne, čo v danej chvíli treba povedať a keď sa črtá nejaký problém, tak ho rieši. Má veľkú autoritu a je dobré, keď je nad nami niekto, kto má nestranný pohľad a vie fundovane zareagovať. A ešte tomu aj rozumie..." Nemožno zabudnúť ani na Daniela Heviera, ktorý otextoval celý album... ,,Veľmi ho to bavilo a keď si album po prvý raz vypočul, tak mi zavolal, že je to jeden z najlepších projektov, aký kedy spravil. Neviem, či tým myslel aj nás, ale vraj si to stále púšťal dokola... Texty sme dlho z neho ťahali, ale potom to priniesol v priebehu dvoch dní a ako ho poznám, tak ešte v aute niečo dokončoval. Texty sú pekné, pravdivé, trošku ironické - typický Hevier. A navyše vždy dokáže priniesť niečo nové a to mám na ňom rád." Ste spokojný s tým, čo ,,staronový" Team urobil? ,,Som a spokojný budem najmä vtedy, keď to zaujme ľudí. Muziku robíme predsa pre nich... Prvé ohlasy sú dobré, darí sa nám aj v hitparádach, uvidíme, aký bude predaj a koncerty, ktoré chystáme.
To je cieľom každej platne a každého interpreta, ktorý by mal mať z toho radosť. My už tú radosť máme a čakáme či ju budú mať aj ostatní..."

SVETOZÁR OKRUCKÝ