Najkrajšia dovolenka Paľa Haberu
Národná obroda 11.8.2000

Aj keď najradšej dovolenkuje s vlastnou rodinou, v lete sa dovolenkám vyhýba. Jeho manželka s dcérkou oddychujú väčšinou samé pri mori v Chorvátsku. Manžel a otec Paľo Habera sa im neprítomnosť usiluje vynahradiť tradične v období končiacej sa zimy. Obyčajne niekde veľmi ďaleko na teplom morskom pobreží s bielym pieskom. Vtedy si skutočne naplno užívajú. Dovolenku i absolútnu anonymitu, ktorú po rušnom období potrebujú. Pri výbere si nechá poradiť od dobrých cestovných kancelárií - často cestuje s rakúskymi cestovkami, kde je podľa jeho skúseností záruka, že tam bude naozaj dobré ubytovanie, skvelá obsluha, chutné jedlo a naozaj sa nebude musieť o nič starať...
„Keď cestujú moje dievčatá samy na dovolenky, vyberajú si štandardné podmienky, prenajmú si domček, a aj si varia. V lete by som takú dovolenku nechcel, po sezóne by som ju možno prijal," povedal pre Národnú obrodu spevák a hudobník Paľo Habera.
Haberovcom nerobí problém výber krajiny, v ktorej by chceli stráviť niekoľko dní. Hlava rodiny tvrdí, že sa dokážu bez hádok dohodnúť.
"Ak chce manželka niekam ísť, viem, že tam bude dobre." Najďalej boli v Austrálii. Let trval dvadsaťšesť hodín, a aj keď Paľo Habera nemá s lietaním problémy, predsa len toto bolo aj na neho pridlho. Ale zasa - oproti tomu všetky ostatné lety sú už krátke. Ani trinásť hodín presedených v lietadle sa mu odvtedy nezdá byť dlhých.
"V Austrálii sú slušní ľudia, nie je tam blato, páči sa mi, ako je všade čisto. Ale najkrajšie bolo na Mauriciu, tam je nádherne, najmä pod vodou. Aj tri hodiny denne sme všetci, zabodnutí pod hladinou, pozorovali cez okuliare ryby, morské živočíchy a rastliny. Mali sme tam prenajatý apartmán 20 metrov od mora. Dole bola ešte jedna izba, kde sa prišiel o pár dní ubytovať ešte jeden človek a hneď ráno obsadil naše sedačky. Dobre som ho za to „spéroval“, a až potom som zistil, že je to majiteľ ubytovacích komplexov po svete, ktorý si tam prišiel na dva dni oddýchnuť. Takže som chcel vyhodiť majiteľa apartmánu, v ktorom som býval..."
Toho roku Paľo Habera na dovolenke zatiaľ nebol a vyzerá to tak, že si ju naplánuje opäť až koncom zimy, určite niekam veľmi ďaleko. Neprezradil presne kde, možno to zatiaľ naozaj celkom presne nevie a možno sa vyberie do krajiny snov, o ktorej zatiaľ iba veľa počul.
„Na svete je veľa príjemných oblastí aj so srdečnými ľuďmi, ale rozprávali mi o ostrove Bora-Bora, o jeho krásnej prírode... Aj keď netuším, kde to presne je, rád by som ten ostrov raz navštívil." Európska dovolenka sa mu veľmi neráta. Európa je blízko, hocikedy môže sadnúť do auta a pozrieť si hociktorú krajinu.
„Kým vládzeme, chceme sa dostať radšej tam, kde potom, keď budeme starší, nebudeme vládať chodiť," povedal spevák.

Mária Strážovská