Paľo Habera prichádza s pomalšími tempami
Národná obroda 6.11.2000

Snímka Ján Kuchta
Stálica slovenskej hudobnej scény, líder pomaly legendárneho Teamu, Pavol Habera, mal vždy vo zvyku robiť aj vlastné projekty. ďalším z takéhoto radu je aktuálny romantický, a teda príjemne pomalý album Boli sme raz milovaní (Universal, 2000), a my sme túto príležitosť využili na krátky rozhovor.

Realizácia tejto vašej dlho očakávanej sólovky trvala dva a pol roka. To je dosť dlhý čas...

- Skôr to nešlo. Už predsa len nie som najmladší. Piesne prichádzali akosi postupne a popritom sme robili aj na doske Teamu, čo sa tiež trochu natiahlo.

Naraz ste teda tvorili piesne na dva albumy. Ako prebiehala ich selekcia? Čo bolo najpomalšie išlo automaticky na tento projekt?

- Dá sa to aj tak povedať. Team je predsa len viac bigbítovejší a razantnejší i keď nie je taký razantný a priamočiary, ako tomu bolo v minulosti. Tentokrát je viac premyslený a hudobne prešpekulovanejší. A táto platňa, neviem či je sladšia, keďže okrem slaďákov je tam aj niekoľko stredných temp. Dá sa povedať, že je to kľudná platňa. Ja som z týchto piesní dokonca nejaké ponúkal aj do Teamu.

Zaujímavým oživením tohto projektu je bonusové dueto s Luckou Bílou Zkus jenom žít. Bolo plánované už v začiatkoch zrodu albumu?

- Nie. Vzniklo úplne neplánovane. Vôbec som pôvodne nepočítal, že tu bude nejaké dueto. Načo. Lucka ma však zavolala do jedného televízneho programu, kde chcela so mnou spievať, a tak sa ma spýtala, či náhodou nemám nejakú skladbu v zásobe. Povedal som jej, že chystám CD a niečo by sa našlo. Jej sa navrhovaná pieseň páčila a mne sa to vo finálnej verzii páčilo tiež, tak som si povedal, že by bola škoda nevydať túto skladbu.

Album Boli sme raz milovaní práve vychádza, ale už určite hľadíte do budúcnosti. Čo teda môžeme najbližšie roky od vás očakávať?

- Pravidelne dostávam ponuky na produkciu či skladanie dosiek. Najaktuálnejšie ma oslovila jedna populárna česká speváčka. Ak budem mať materiál, o ktorom by som si myslel, že to tá speváčka môže dobre zaspievať, tak by som to možno zobral. Ponuku mám spraviť hudbu pre muzikál na rok 2002/03.

Môžete to konkretizovať?

- Zatiaľ nie. Až keď budeme mať polovicu nahratú, a naozaj sa to odklepne. Prezradím len, že je to pre jedno české divadlo a ide o svetové libretto.

Boli ste jedným z producentov zatiaľ posledného albumu Barbary Haščákovej, ktorý nebol kladne prijatý kritikou a už vôbec nie fanúšikmi. Ako ho hodnotíte vy?

- Je mi ťažko sa k tomu vyjadrovať, pretože som v tom príliš zainteresovaný a každú jednu pieseň z neho poznám do detailov. Nechcem sa na nič vyhovárať. Snažili sme sa spolu s Ďurom Tatárom z tých piesní, ktoré Barbara priniesla, spraviť to najlepšie, čo sa podľa nás dalo. Aby to bolo zvukovo moderné a sedelo jej to. Ak je pesnička dobrá, tak sa ujme, keď je zlá, tak sa neujme. A my, ktorí to aranžujeme, sa tomu snažíme len pomôcť a nepokaziť ju. Keby som mal pre Barbaru robiť ja tie pesničky, tak by som ich určite spravil inak. Myslím, že tá platňa nie je až taká zlá, počul som u nás aj horšie dosky.

Od návratu Teamu a teda vydania albumu prešlo viac než pol roka, čo je dosť dlhá doba na zhodnotenie tohto kroku. Je z vášho pohľadu dobré, že sa táto skupina po toľkých rokoch dala dohromady?

- Myslím, že to celé malo zmysel a platňa je podľa mňa jedna z najlepších, aké sme doteraz urobili. Ideme však urobiť ešte dve nové piesne, ktorými túto platňu niekedy začiatkom budúceho roku doplníme. Budú to typické "teamovské" pesničky, razantné, priamočiare, nekomplikované, aké ľuďom možno na tomto nosiči chýbali.

Blíži sa rozlúsknutie rébusu nazvaného Slávik 2000. Minulý rok ste túto anketu v kategórii Spevák s prehľadom vyhrali, i keď mnohí šomrali, že umelec, ktorý už dva roky nič nevydal je opäť prvý. Tentoraz ste pre istotu zaútočili hneď dvakrát. Trúfate si na obhajobu najvyššej priečky?

- Ja som si myslel aj minulý aj predminulý rok, že to nevyhrám a myslím si to aj teraz. Ale ľudia aspoň tento rok nemôžu nič povedať, keďže som urobil dve platne. Koniec koncov strieborného ani bronzového Slávika doma tiež ešte nemám. Budem rád, ak sa mi ujde aspoň jeden z nich. Na margo tejto ankety ale musím povedať, že to predsa nie je súťaž kto čo urobil práve tento rok. Peter Gabriel môže vydať platňu po piatich rokoch a je to spevák, ktorý je pre mňa najobľúbenejší a napísal by som ho ako víťaza hocijakej ankety. O tom je Slávik. O tom, kto čo urobil tohto roku je Grammy a iné súťaže. To ľudia nevedia pochopiť.