Team: 7 Sedmička je naše šťastné číslo
mesačník Muzikant jún 2000
Skončili v roku 1993 a začali v roku 2000 a ak dobre rátame, je to presne 7edem rokov. Toľko totiž uplynulo od posledného spoločného albumu skupiny TEAM až do chvíle, kedy sa opäť stretol základ starej partie, aby pripravil materiál na svoj v poradí - ako inak - siedmy spoločný album skupiny, ktorá si už počas svojej existencie vyslúžila označenie legenda. Reklama na ticho, Nároční, Držím ti miesto, Severanka a ďalšie hity pod značkou TEAM bodovali na našej scéne v minulých rokoch. To všetko sa však odohralo pred siedmimi rokmi a potom prišlo viac-menej pri výmene generácií v slovenskej hudbe. Generácie sa vymenili a TEAM je tu znova. V kuloároch sa však v nedávnej minulosti začali objavovať informácie o novom, v poradí siedmom pripravovanom albume, ktorý sa vďaka vydavateľstvu FORZA stal 9. mája skutočnosťou. O tom, či bude TEAM opäť tým skutočným teamom, do akej kategórie zaradiť nový album, kto prišiel s nápadom dať dokopy starú partiu a o novom albume už viac
Paľo Habera: Prišiel s tým Milan Dočekal. V roku 1995 sme Team nezavrhli, rozhodli sme si dať pauzu a keď nás to bude ťahať k sebe, spravíme ďalší album. Roky utekali, každý z nás niečo robil. Až v roku 1998, keď prišiel Milan s týmto nápadom, nabral Dušan Antalík odvahu, zašiel za mnou, oslovil ma, či by som mal chuť ísť do toho projektu, a asi po päťhodinovom rozhovore sme zhodnotili, že by to bolo dobré. Ľudia sa ma však pýtali, či to nie je krok späť, lebo medzičasom som sa ja posunul hudobne niekam inam... Ja si však nemyslím, že je to o tom. Dôležité je len to, či je pieseň dobrá, alebo nie. A tiež čo na to povedia ľudia. To budeme vedieť možno o mesiac, dva a podľa toho budú vyzerať aj koncerty.

Myslíte, že sa týmto albumom vrátite tam, odkiaľ ste pred viac ako piatimi rokmi odchádzali - na špičku slovenskej hudby?
Netušíme, pretože vlastne začíname. Nevieme, pre aké publikum budeme hrať, kto sú a budú naši fanúšikovia. Team bola najmä vždy zábava. Už som raz povedal: My nemáme čo stratiť. Dosiahli sme všetko, čo sme chceli. Navyše z novej platne máme radosť a hoci tie piesne poznáme už rok a pol, ešte sa nám nezunovali. Chceli sme zachovať aj niečo zo starého Teamu, ale aj sa posunúť iným smerom. Podstata je však v tom, aby to boli dobré piesne. Prečo hrať tak, ako hrajú dnes všetci.

Poďme k albumu, pesničkám, textom...
Albumu sa volá 7edem. Zo stovky skladieb sme vybral len to najlepšie. Na albume je spolu 14 pesničiek. Ľudia určite poznajú pesničku Krátke lásky, ktorá je úspešná v hranosti v rádiách a umiestnila sa v prvej päťke. Bonusom platne je spoločná skladba s hráčmi Jágr-teamu Všechno nebo nic. Vznikla minulý rok pri príležitosti ankety Český hokejista roka. My túto pieseň určite nepovažujeme za hudobnú udalosť, ale je zaujímavé mať pri mikrofóne napríklad Jaromíra Jágra. Bol to riadne drahý zbor! Čo sa týka textov, jediným textárom tohto albumu je Daniel Hevier, lebo doniesol texty a je dobrý.

Kapely po vydaní nového albumu vyrážajú na turné. Ako to bude s Teamom?
Team je pre mňa tento rok číslo jeden a všetky ostatné projekty sú dva, tri, štyri... Tento rok určite s inou kapelou koncertovať nebudem, aj keď minimálne jednu platňu ešte urobím. A s Teamom by sme na "šnúru" radi vyrazili v septembri. Tri štvrtiny koncertu budeme hrať staré veci, pretože ľudia ich chcú počuť. Okrem toho budú aj nejaké vianočné vystúpenia.

Čo v prípade, že TEAM nezaberie, nezaujme. Pôjdete ďalej? Čo ak nezaujmú pesničky?
Možno by to bola pre nás ešte väčšia motivácia. Ja som človek, ktorý sa nezvykne vzdávať. Veľkým prínosom pre Team je Julo Kinček a keď som už pri tom, tak veľkým prínosom pre túto platňu sú aj Ďuro Tatár s Emilom Frátrikom, ktorí si tu s nami zahrali ako hostia. Najnovší album TEAM-u je spojený so sedmičkami: siedmy v poradí, vychádza po siedmych rokoch a volá sa 7edem... 7edmička je naše šťastné číslo a ďalší album sa bude volať Sedem plus jedna. Možno...

V spolupráci s Produkčným domom FORZA pripravil: Kamil Kobák