33 otázok pre Paľa Haberu
Prepis časti relácie z rádia Hviezda FM, vysielané: 8.1.2000 o 10.00 hod.

Veríte v existenciu mimozemských civilizácií ?
- áno, verím lebo ja si myslím .. ja som ťažký realista v tomto. Keďže je to nekonečné všetko tak nie je možné aby sme boli sami. Neviem či je správne označenie na tomto svete, ale v tomto celom tom planetárnom systéme, ktorý je nekonečný. Ja si to neviem predstaviť - to nekonečno. Takže verím že je ešte veľa civilizácii rozptýlených po vesmíre.

Aký je váš názor na ľudových liečiteľov ?
- Ja mám s nimi dosť zlé skúsenosti. Teda - nemám s nimi také skúsenosti ako sľubujú. Oni sa potom vyhovárajú na to že som moc silná osobnosť, že sa nedám ovplyvniť. Ale niektorí to skúšali akože teraz ťa prejde bolenie hlavy, ale v podstate nič ma neprešlo a zabrali len tabletky a ... Zatiaľ som nevidel takého, ktorému by som uveril.

Veríte v reinkarnáciu ?
- Myslím že, myslím že ani nie. Hovorím - som realista, ešte som to tiež nevidel.

Aký je váš názor na eutanáziu ?
- Keď s tým človek súhlasí, a keď je to beznádejne starý človek - veľmi chorý a trpí, a ak sa sám rozhodne tak ja by som možno že na to tiež pristúpil uvidím až budem ja starý a čo so mnou bude a keď sa nebudem môcť hýbať, a keď budú so mnou len starosti, ja uľahčím možno že určite život viacerým ľuďom. Týmto by som uľahčil, ale je to veľmi ťažké. Každý človek má právo sám si rozhodnúť podľa mňa o svojom živote. Ale hovorím - až keď je to v takej beznádejnej situácii.

Súhlasíte s prerušením tehotenstva ? Prečo ?
- V podstate áno, súhlasím .. lebo .. ja nemám nič proti tomu keď sa dvojica rozhodne spolu že nechce mať dieťa a že jednoducho ešte počkajú, alebo že vôbec nechcú, tak prečo nie, to .. Každý by sa mal slobodne rozhodovať sám za seba a nikto iný by mu v tom nemal brániť. Pokiaľ sa to týka jeho vlastných, takýchto až bytostne vlastných vecí ako je dieťa svojej matky. Nech si o ňom matka rozhodne so svojim partnerom sama.

Čo si myslíte o vegetariánstve a racionálnej výžive ?
- Náš manažér bol alebo aj je 30 rokov vegetarián a minule sa stretol s naším gitaristom a hovorí mu: Ty, Duško, predstav si, mám zvýšenú dávku cholesterolu. Človek ktorý do nás hustil celý život, že nemáme jesť mäso - tak zrazu mal hladinu cholesterolu vyššiu ako my, ktorí jeme mäso a ktorí s tým nemáme problémy. Myslím si, že človek má jesť to na čo má chuť a vtedy je to prirodzené a také zásahy ako vegetariánstvo je taký, do toho organizmu je taký nepríjemný zásah, aj keď zase na druhej strane, tie chúdence zvieratá - že zase s nimi súcitím ale zase na niektoré, niektoré zvieratá sa chovajú na to aby z nich bolo mäso a tak ja neviem .. je to príroda .. levovi tiež nepoviete aby nezabíjal antilopu lebo je to .. tak má sa stať vegetarián. Je to kolobeh prírody a asi to tak má byť.

Venujete sa športu ? Ak áno - tak akému ?
- Venujem sa športu - najviac hokeju, tenisu, občas futbal, ale futbal menej lebo je to také už na tie kolená dosť náročné a v lete ešte volejbalu, to je všetko .. a ešte lyžovaniu.

Aký je váš vzťah k domácim prácam ?
- Pozitívny vzťah ku prácam, lebo v bordeli - ako myslím v neporiadku - sa nedá žiť. :-)) V bordeli možno áno. Neznášam keď je okolo mňa špinavo, takže niekedy - keď aj manželka nie je týždeň doma tak sa prichytím že upratujem. Som tak vychovaný, že jednoducho som naučený doma aj pomôcť.

Máte nejaké domáce zviera ?
- Máme psa - nemeckého vlčiaka, volá sa Astor. A máme ho preto, lebo máme radi zvieratá celá naša rodina a ten pes - každého z nás víta každého rovnako rád. Aj keď my sa niekedy nevítame rovnako radi, lebo niekto má problémy, tak je ovrčaný. :-)) Ale pes je stále veľmi úprimný. A je veľmi dobré mať takú bytosť, ktorá nie je zaťažená nejakými problémami doma.

Je podľa vás pravdivá veta "Šaty robia človeka" ?
- Myslím, že to nie je celkom pravda. Človeka robí jeho tvár a jeho spôsob chovania sa, jeho rozprávanie, jeho oči, určite viacej ako oči.

Ktorá vlastnosť vám chýba, a ktorej by ste sa naopak radi zbavili ?
- Možno že by som chcel na niektoré veci viacej kašlať a nerobiť si z nich také starosti ako si robím. A zase niektoré veci by som mal brať vážnejšie ako beriem. Takže ešte taký ten trošku odhad toho čo je pre mňa dôležité a čo je dôležité pre ľudí okolo mňa. Trebárs s ktorými žijem a ktorých mám rád aj keď si myslím že zase až tak zle na tom v tomto smere nie som, ale predsa len niekedy sa pristihnem že - také ešte - rozoznanie dobra a zla napríklad, možnože by som chcel vedieť dokonale.

Kedy ste s istotou vedeli, čím chcete byť ?
- Ako chcieť niečím byť - a chcieť niečím byť je rozdiel. Túžba byť spevákom to si pamätám že to bolo v takých pätnástich rokoch, alebo muzikantom .. ale s istotou kedy som vedel čím chcem byť .. až vtedy prišla tá istota, keď prišli prvé úspechy v muzike. A to bolo až v nejakej dvadsaťpäťke, dvadsaťšestke .. až vtedy som s istotou vedel že chcem spievať, lebo som vedel že sa s tým možno aj uživím.

Predstavte si, že vás vysadia na desať rokov na opustenom ostrove. Môžete si so sebou zobrať tri cédečka. Ktoré to budú ?
- Juj, to je veľmi ťažké, lebo tých CDéčiek na svete dobrých, a dobrej muziky je hrozne veľa. Ja by som si možno zobral z každého obdobia takej tej hudby, ktorá tvarovala súčasnú muziku jedno to prelomové. Možno že by to bolo niečo z klasiky. Čiže najbigbeatovejšieho klasického skladateľa nejakého .. už neviem či by to bol Mozart alebo Schopen. Potom by som si zobral z tej éry - niečo od Beatlesu, lebo tí hodne ovplyvnili hudbu a z tejto novej éry by som si zobral niečo hodne razantné, ale zároveň by som chcel aj niečo melodické .. takže neviem sa rozhodnúť medzi Philom Colinsom, Stingom alebo Nirvana .. sú to všetko prelomoví interpreti, hodne originálni. Ale nič konkrétne by som vám nevedel teraz povedať že čo, ktoré tituly by to mali byť.

Aký je váš názor na homosexuálne a lesbický orientované zväzky ? Ako by ste reagovali, keby vás s takouto orientáciou prekvapilo vaše dieťa ?
- Tak samozrejme rád by som nebol, lebo je to pre mňa dosť neprirodzené, aj keď musím povedať že mi to vôbec nevadí keď niekto mi povie že je homosexuál, alebo keď sa o niekom hovorí že je lesbická láska a tak ďalej. Možno že to o desať alebo pätnásť rokov bude úplne normálna záležitosť. Dneska je to ešte také, že je to moc čerstvo otvorené a otvorene sa o tom hovorí veľmi krátko, aj keď predpokladám že väčšina ľudí si na to zvykla. Ale - radšej by som bol keby to fungovalo tak normálne, že muži aby mali radi ženy a opačne. Aj keď hovorím .. ktovie možno civilizácia ktorá žije niekde inde žije úplne iným spôsobom ako my tu. Možno že my sme chorí títo čo sme normálni a opačne, že toto sú tí ktorí to vedia. Ale rozmnožovanie nikdy nebude asi také že chlap s chlapom a budú mať dieťa. Takže - to prirodzené je pre mňa prirodzenejšie, ale hovorím: nič proti nikomu nemám. Keď niekto je homosexuál, nie že by som ho ľutoval absolútne - je to jednoducho, je to tak. Som s tým zmierený.

Aký je váš vzťah k masmédiám a ako vnímate novinárov ?
- no niektorí novinári sú dobre vypečení :-)) Niektorí sa na tom zabávajú všetkom a niektorí to berú veľmi športovo a tak jak sa to má brať celá novinárčina a písanie o niekom. Hmm, novinárov .. v podstate nič proti nim nemám, akurát nemám rád takých ktorí si vymýšľajú a píšu niečo na domnienkach, ktoré niekde počuli a skôr ako si overia veci. Vtedy môžu hodne ublížiť. Viem že novinári majú dosť veľkú moc aby dokázali ublížiť. Myslím že tých dobrých rešpektujem a vážim si ich a tých ktorých si nemyslím že sú dobrí - a ktorí už urobili pár vecí ktoré mi trebárs ublížili, a ktoré moc ani neboli pravda, a vlastne o tom nič nevedeli, tak tých si moc nevážim a tých beriem tak že slušne sa im pozdravím a to je všetko.

Cítite sa vzhľadom na svoju popularitu bezpečne ?
- Nie, tu sa človek vôbec nemôže cítiť bezpečne a nemyslím tým či je populárny, alebo nepopulárny. Tu sa hociktorému človeku môže hocičo stať na ulici a nič sa nedeje. Tu sa normálne verejne strieľa a .. v našej krajine sa absolútne necítim bezpečne.

Ak by ste nemohli robiť to čo robíte, čomu by ste sa venovali ?
- No kedy ako. Na začiatku to porevolučné obdobie, to by som, keby som nespieval, začal v niečom podnikať ale dnes by som určite nechcel podnikať, lebo práve s tou bezpečnosťou je to spojené a .. chcel by som podnikať možno, ale inde, v inej krajine.

Ste ranné vtáča, alebo ste skôr produktívny v nočných hodinách ?
- Vstávam väčšinou o pol ôsmej, takže neviem či je to ranné vtáča, alebo .. Chodím spávať neskoro, ale vstávam o tej pol ôsmej, málokedy spím dlhšie a dá sa povedať, že veľa toho nenaspím.

Predstavuje podľa vás atómová energia pre ľudstvo prínos alebo hrozbu ?
- Tak je pár varovných príkladov že čo keď sa niečo udeje nepríjemné v rôznych elektrárňach, ako sme tu už zažili pár krát aj keď my nie na vlastnej koži. Hmmm, vôbec celý ten technický pokrok skôr tých ľudí od seba podľa mňa odďaľuje, aj tie vzťahy .. A človek to vidí aj na tom, že koľko áut je, a všetko len si uvedomuje len pri tej doprava že čo sa deje a ktovie ako to bude vyzerať o päťdesiat rokov a myslím že tak ako je v súčasnosti aj tej bojovej techniky strašne veľa, že sa už musí míňať vo vojnách nezmyselných, využívajú sa blbé ľudské hádky od náboženstva na to aby sa spotrebovalo čo najviac zbraní a všetko aby sa to minulo t o čo ľudia hlúpo vymysleli .. tak si myslím že určite raz bude musieť prísť niečo také ako krok späť aj v technike aj v preriedení ľudstva. Ľudstvo bude musieť cvične - podľa mňa vyhynúť. Bude musieť urobiť chybný krok aby sa to tu preriedilo, aby sa to znovu tá zem uvoľnila, aby sa mohla nadýchnuť a aby to dostalo také normálne koľaje. Lebo technika sa podľa mňa využíva aj veľmi zlým smerom. Samozrejme vo veľa prípadoch nám pomáha, ale mám dojem že niektoré veci nie sú v správnych rukách a že sa to celé tak nejako obracia proti nám . Nevieme si s tým rady a nevieme to využiť tak ako by sme to mali, možno.

Aká je vaša predstava ideálnej dovolenky ?
- Ideálna dovolenka môže byť .. nezáleží to podľa mňa od miesta, ale od toho ako je tam príjemne, aké je počasie, akú rodinu máte pri sebe,. či ste v pohode ... to je ideálna dovolenka, keď je dobrá nálada v dome. To nemusí byť ani niekde vonku, to môže byť aj niekde doma.

Ak by ste z akýchkoľvek dôvodom nemohli zostať na Slovensku, akú krajinu by ste si na svoj nový pobyt vybrali ?
- By som išiel hodne ďaleko - do Austrálie.

Čo by ste zmenili na Slovákoch ?
- Slováci sú srdeční ľudia a väčšina je taká že by vám dali i to posledné, ale zase dosť veľké percento tých ktorí sa tu živia tak ako by sa živiť nemali .. krádežami a všetkými možnými inými nekalými spôsobmi. Možno by som na Slovákoch zmenil, keďže sú tu také hrozne priepastné rozdiely medzi ekonomickou situáciou tých a tých, tú závisť. Lebo niektorí, samozrejme, ale to tak asi všade, ale vonku možno že tak až tak nie. Tí schopnejší, ktorí si zarobili čestným spôsobom tým závidia tí ktorí sú tiež čestní možno, ale nemajú v hlave toľko aby si zarobili. Sú to takí jednoduchší ľudia a závidia tým ktorí si dokázali zarobiť, takže možno tú závisť by som vymazal. je nás strašne malo závidíme si všetko vlastne.

Čo vám chýba na Slovensku ?
- Tak na Slovensku je veľa toho čo chýba .. Chýba dobrá ekonomická situácia prevažnej väčšine národa, chýba tu more, chýba tu sieť diaľnic. Chýba tu strašne veľa vecí, ktoré by sme mohli hovoriť, by sme si mohli spomínať dve hodiny čo tu chýba všetko.

Čo by ste ešte vo svojom živote chceli zažiť ?
- Všetko čo zažívam je v mojom nejakom chcení, alebo v mojich rukách. Keď chcem zažiť slávu tak sa budem o to snažiť aby som robil dobré pesničky a aby sa hrali a aby som bol ešte slávnejší ako som .. Ale je to len v mojich rukách, čiže to či sa mi to podarí to neviem, to zase keď sa mi to nepodarí tak asi nie som tak dobrí aby som bol schopní, aby som si to zaslúžil zažiť. Keď budem chcieť mať šťastnú rodinu, ta aj to je v mojich rukách a musím sa o to snažiť aby tá rodina bola pokope aby bola šťastná a vtedy si to zaslúžim. Takže všetko čo chcem zažiť za to môžem sám a keď to nezažijem za to si tiež môžem sám.

Zažili ste niekedy situáciu kedy ste sa báli o svoj život ? Ak áno, tak akú ?
- Hmm, nie. Myslím že až tak dramatické to nebolo a človek si uvedomí že stál niekde na pokraji až vtedy keď zažije tú situáciu, a to bolo asi dvakrát v aute, ale takto že by som mal strach o svoj život, zatiaľ som také niečo nemusel prežívať a dúfam že ani nebudem musieť.

Ak by ste mali možnosť zmeniť učebné osnovy na základných školách čo by ste urobili ?
- Uf, keď ja ani neviem aké teraz učebné osnovy sú, lebo za našich čias to bolo úplne niečo iné ... Hmm, myslím že učitelia vedia čo majú učiť, a keď sú zodpovední ľudia na ministerstvách tak tí predsa vedia, že tí sa do toho lepšie vyznajú ako ja. Ja by som nemenil nič lebo netuším o čom sa teraz decká učia, len viem že sú tam nejaké základné veci ako matika a tak, slovenčina a takéto záležitosti, dejepis .. Ale nepátram po tom či je to to čo sa deti majú učiť alebo nie ..

Ako vychádzate so svojimi susedmi ?
- Myslím že veľmi dobre, sú to mladí ľudia a veľmi si rozumieme a dokonca s jedným susedom sme takmer najlepší kamaráti čo tu vôbec v Bratislave máme, naša rodina, takže pravidelne sa navštevujeme. Veľmi dobre vychádzame spolu.

Vedeli by ste si predstaviť životnú úroveň ktorú by vám poskytla podpora v nezamestnanosti ? Dokázali by ste na určitý čas žiť v takých podmienkach ?
- Áno, človek je osoba ktorá sa vie prispôsobiť a viem si predstaviť že ľudia žijú len z podpory a žijú. Musia sa pretĺkať takže je to v praxi overené že to funguje a keby som nič iné nemohol robiť tak by som musel žiť z tej podpory.

Aký je váš názor na trest smrti ?
- Ja som za trest smrti. Keď niekto ublíži a zavraždí niekoho - tak podľa mňa žiadny blížny, normálne trest smrti a hotovo.

Ako vnímate snahy o legalizáciu užívania mäkkých drog ?
- Nikdy to nebol môj koníček, takže ja to nevnímam a neprežívam to nejako, zase kompetentný musia vedieť čo je dobré a čo je zlé. Hmm, je to veľmi ťažké .. od mäkkých drog to možno nie je ďaleko k tvrdým drogám a tie už sú nebezpečné a tam som samozrejme za totálny zákaz. Mäkké drogy .. pozrite sa ich zakazovania nebude nikomu brániť aby ich neužívali, ani zakazovanie tvrdých drog nikomu nebráni. Skôr by som išiel po tých, ktorí to distribuujú, nie po tých ktorí to užívajú. Ale skôr po tom zdroji. A mäkké drogy, nejako mi to nevadí že niekto že zhúlený, že má lepšiu náladu, je to jeho záležitosť - staviam sa k tomu dosť .. zdržal by som sa hlasovania.

Predstavte si, že ste dostali milión dolárov. Ako by ste ich použili ?
- Hmm, asi by som sa presťahoval preč odtiaľto v týchto dobách.

V ktorých situáciách nehľadíte na peniaze ?
- V situáciách keď chcem pomôcť kamarátovi a keď ma o nejaké služby požiadajú kamaráti. V situáciách, keď ma niekto volá hrať hokej a výťažok pôjde charitatívnym účelom alebo keď vôbec šport a charita .. vtedy ma peniaze vôbec nezajímajú a opačný prípad by bol keby niekto na hokeji by chcel aby som zaspieval. Tak vtedy som ťažký profík, tak vtedy si pýtam honorár. ale keď ma niekto volá hrať hokej - aj dva dni kľudne.

Kedy a prečo ste naposledy plakali ?
- Eéé, na Sláviku som plakal naposledy minulý rok a to mi tak došlo ľúto. :-) That's all. Tak vôbec - ono bol ťažký rok a mám dobrú rodinu pri sebe, takže ma to tak dojalo ..

S kým koho osobne nepoznáte by ste radi strávili večer ?
- Asi by to bol nejaký muzikant, ale nie že by som ho pozval na večeru pri sviečkach .. Ale skôr si s ním zahrať, alebo niečo natočiť. Bol by to niekto od Collinsa - buď Phil Collins, alebo Sting, alebo Pink Floyd - alebo MCCartney.


Ďakujem serveru www.akordy.sk, kde bol tento rozhovor umiestnený za možnosť jeho prepisu.